Het klinkt misschien heel romantisch: zelf de tuin in gaan, een boom omhakken om vervolgens ’s avonds na de zware arbeid lekker bij het vuur te kruipen. Jouw eigen gehakte blok openhaardhout op het vuur gooien, dat geeft toch een voldaan gevoel?

Maar let wel, op veel plekken is het verboden om brandhout uit eigen tuin te kappen. Je doet er goed aan om de houtsprokkel over te laten aan de professional. Want er komt heel wat bij kijken: de boom moet worden omgehakt, gezaagd, gekloofd en daarna worden gedroogd. Dan pas mag het worden bestempeld als echt brandhout.  

haardhout snijmachine


Kappen is een vak apart

Wij raden het af om op eigen houtje te kappen. Zelf haardhout kappen kan gevaarlijk zijn. Zo heeft Staatsbosbeheer besloten dat particuliere houtzagers voorlopig geen bomen meer mogen kappen door de hoeveelheid ongelukken die gebeuren. Houtkap is natuurlijk al jaren hot-nieuws: er wordt veel gesproken over bomenkap en ontbossing met als gevolg de opwarming van de aarde.

"Zagen, kloven en drogen. Haardhout ondergaat een bewerkelijk proces"

Des te belangrijker is het dat kappen van brandhout verantwoord en duurzaam gebeurd. Wij zijn zeer selectief in waar wij ons openhaardhout vandaan halen en letten er scherp op dat het uit verantwoord bosbeheer komt.

Naar de fabriek

De gekapte boom komt vervolgens bij ons in de fabriek terecht: hier worden de stammen machinaal gezaagd en gekloofd waarna het stapelen van de pallets kan gaan beginnen. De houtblokken worden gestapeld met een grote ‘kop’ op de pallet. Daarna gaat het naar de droogovens.

In de droogoven

Wat moeder natuur doet, doen wij in enkele dagen. Gemiddeld neemt het droogproces ongeveer 5 tot 8 dagen in beslag, afhankelijk van het soort hout. Om deze reden wordt er voornamelijk per houtsoort gedroogd. Als je hout op een natuurlijke wijze zou laten drogen, neemt dit afhankelijk van de houtsoort 1 tot 3 jaar in beslag.

Onze droogovens, ook wel droogkamers genoemd, worden gestookt met biomassa die overblijft uit de zagerijen. In de droogkamers heerst een continue temperatuur van zo’n 70+ graden Celsius.


"Gemiddeld duurt het drogen 5 tot 8 dagen"


De enorme hoeveelheid water dat uit het openhaardhout komt tijdens het drogen wordt via grote vertilatoren (groene energie) naar buiten toe afgezogen. Door de geforceerde luchtcirculatie en de continue afvoer van waterdamp wordt het hout zeer snel droog tot in de kern van het hout.

Testen

Als de droogtijd erop zit, wordt er grondig getest. Is het vochtpercentage voldoende gezakt? Zijn alle blokken optimaal gedroogd? Het vochtpercentage moet altijd onder de 20% zijn.

Er worden verschillende pallets getest op diverse plekken. Ook worden er metingen gedaan in de kern van de blokken haardhout nadat de blokken zijn doorgeslagen. Zo weten we zeker dat het hart van de blokken optimaal gedroogd is. Tijdens het drogen krimpt het hout. Daarom wordt er al laatste gecheckt of alle pallets goed vol zitten.

Nog even ‘uitademen’

Als al deze testen erop zitten, moet het hout nog 48 uur ‘uitademen’ om zijn warmte en luchtvochtigheid goed kwijt te kunnen. Het mooie aan ovengedroogd openhaardhout is dat het heerlijk ruikt. Ook behoudt het tijdens het drogen zijn natuurlijke kleur. Het ziet er dus nog net zo ‘vers’ uit als toen de boom gekapt werd, alleen nu met het meest ideale vochtpercentage lager dan 20%. Zo wordt met de verbranding het maximale rendement behaald.

Op naar de klant!

Als er een bestelling binnenkomt op onze website; wordt deze klaargemaakt voor vertrek de dag vóór de levering. Onze vervoerder haalt vervolgens de bestelling bij ons op en levert het af op de door de klant zelf aangegeven datum. Het haardhout leveren wij aan in pallets of in netten. Pallets worden zowel in hele als halve pallets geleverd. Ook kunnen er netzakken op een pallet worden besteld.

close-up haardhout pallet

Keurig op zijn plaats

 Zoveel mogelijk proberen wij het werk voor de klant uit handen te nemen. Op de dag van levering ontvangt de klant vroeg in de ochtend (soms in de loop van de nacht voorafgaand aan de leverdag) vanuit onze vervoerder een e-mail met daarin de aankomsttijd van de chauffuer samen met een Track & Trace linkje. De chauffeur neemt ongeveer 30 minuten van tevoren contact op met de melding dat hij eraan komt.

"Een beetje pallet weegt al snel zo'n 800 kilo"

Soms merken we dat men zich verkijkt op de omvang en het gewicht van de pallet: een beetje pallet weegt al snel zo’n 800 kilo! En die til je niet zomaar even op naar een dakterras in het hartje van de drukke stad. Eenmaal aangekomen zal de chauffeur in overleg de pallet op de juiste plek plaatsen. Mits de ondergrond goed vlak en verhard is, kan de chauffeur hem in principe overal neerzetten. Is dat het geval dan kan hij zelfs zo 1,2,3.. de garage in of onder het afdak geplaatst worden, simpel en snel. Als de pallet op zijn plek staat, zit onze taak erop en is de eer aan u: de blokken mogen op het vuur. Stoken, en genieten maar!

123hout simpel en snel bestellen

 

Tip! De pallet kan gewoon als opslag worden gebruikt en in de tuin blijven staan mist hij wel van boven wordt afgedekt ter bescherming tegen de regen. Of misschien heeft u een bijzondere of aparte opslag? Lees hier onze tips voor een goede opslag van het openhaardhout.