Zachte houtsoorten en haardhout

Zacht haardhout voor uw openhaard of kachel? 123hout.nl gaat in dit artikel in op de voordelen, de nadelen en de achtergrond van zachthout.

Het verschil tussen zachthout en hardhout

Er is een groot verschil tussen zachthout en hardhout. Het verschil zit niet in de hardheid van het hout, maar in de herkomst van het hout. Hardhout komt van bedektzadige bomen en planten. Dit houdt in dat de zaadjes van de bomen zijn bedekt door een vrucht.

Zachthout komt juist van bomen en planten die naaktzadig zijn. Dit houdt in dat de zaadjes op de grond vallen en niet beschermd worden door een vrucht. Dit zijn bijvoorbeeld de naaldbomen, elzenbomen en de berkenbomen.

Kenmerken hard- en zachthout in één overzicht

In één overzicht de kenmerken op een rij:

Kenmerken      Zacht hout      Hard hout
Soorten hout      berken, elzen      beuken, essen, eiken
Geschiktheid kachel      kleine tot middelgrote kachels      grote kachels
Brandduur      1 tot 1,5 uur per blok      1,5 tot 2 uur per blok
     

De voordelen van zacht haardhout

Zachthout heeft vele voordelen ten opzichte van hardhout. De diverse pluspunten worden hieronder beknopt toegelicht.

Zachthout is goedkoper dan hardhout

Bomen van zachthout groeien sneller dan bomen van hardhout. Dit resulteert erin dat dit hout goedkoper is dan hardhout.

Zachthout ontsteekt gemakkelijk

Doordat naaktzadige bomen (bomen van zachthout) snel groeien, is zachthout minder compact en heeft het een kleine dichtheid. Door deze klein dichtheid, ontsteekt zachthout ontzettend snel. Uw huis is binnen no time heerlijk opgewarmd.

Waarvoor is zachthout geschikt?

Het zachte hout voor de haard is geschikt voor degene met een kleinere houtkachel. Maar het hout is ook geschikt voor degene die kort wil stoken of zijn of haar woning snel warm wil krijgen.

Brandduur van zachthout

De brandduur van zachthout ligt iets lager dan de brandduur van hardhout. Zachthout, zoals elzenhout en berkenhout, brandt ongeveer 1 tot 1,5 uur per blok.

Soorten openhaardhout

Wilt u snel stoken en uw huis snel warm krijgen? In het assortiment van 123hout.nl vindt u twee soorten zachthout waaruit kunt kiezen: berkenhout en elzenhout.

Berkenhout voor de haard of kachel

Berkenhout herken je gemakkelijk aan de witte bast. Het is een perfecte houtsort voor de kleine kachels en haarden, ontbrandt snel en geeft een fantastisch vlammenspel.

Elzenhout voor de haard of kachel

Elzenhout herken je van verre al door de heerlijke geur die de verbranding verspreidt. Het is een houtsoort die snel en gemakkelijk aan te steken is, perfect is voor de kleine kachel of haard en een magnifiek vlammenspel levert.

Direct bestellen >

Kiest u voor 123hout.nl?

Webshop Keurmerk
Onze (1000+) klanten beoordelen onze service gemiddeld met een 8.6 via Trustpilot
Levering in heel Nederland
Voor 16:00 besteld, morgen geleverd
Ovengedroogd hout

Contact

In het assortiment van 123hout.nl vindt u deze houtsoorten die u bestelt op pallets of in netzakken. Heeft u nog vragen of wilt u meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Magento Flexible Products Widget by EMThemes Magento Themes & Magento Templates