Ovengedroogd haardhout en de voordelen

Op zoek naar ovengedroogd haardhout? 123hout.nl is één van de grootste leveranciers op het gebied van ovengedroogd haardhout. Met veel passie voor ons product, kunnen wij u uitgebreid adviseren over het juiste stookhout voor in uw open haard, houtkachel of welke sfeermaker dan ook. Dit doen wij dan ook graag, want met onze heldere en simpele 123-formule maken we het graag naar uw zin.

Bij ons bestelt u haardhout heel gemakkelijk online. In onze webshop vindt u een ruim assortiment aan houtsoorten waaronder haagbeuk, berken, elzen, eiken en essenhout. Al deze soorten zijn ovengedroogd en daarmee direct klaar voor gebruik. Het is belangrijk dat haardhout ovengedroogd is en wel om de volgende redenen:

 droog hout ontvlamt beter

 minimale aanslag in het rookkanaal

 schone verbranding en volledige verbranding (weinig asresten)

 vrij van ongedierte en schimmel

 geeft meer warmte af en dat is weer milieuvriendelijker 

Hele pallet Ovengedroogd Eikenhout GRATIS BEZORGING

Hele pallet Ovengedroogd Eikenhout GRATIS BEZORGING

€ 319,00

Hele pallet Ovengedroogd MIX Eiken & Essenhout GRATIS BEZORGING

Hele pallet Ovengedroogd MIX Eiken & Essenhout GRATIS BEZORGING

€ 325,00

Halve pallet Ovengedroogd Eikenhout GRATIS BEZORGING

Halve pallet Ovengedroogd Eikenhout GRATIS BEZORGING

€ 215,00

Ons haardhout is schoon en verantwoord

Stoken met gedroogd haardhout biedt vele voordelen. Zo is het schoon voor het rookkanaal, maar ook vrij van ongedierte en schimmel. Als het haardhout te vochtig is, merkt u dat al snel genoeg tijdens het stoken. Het hout brandt dan niet goed, het sist en het knettert. Tevens is er veel rookontwikkeling. Hierdoor raakt het rookkanaal sneller vervuild, waardoor er weer veel vervuilende stoffen in de lucht komen. Doordat haardhout ovengedroogd is, variërend van 9 tot en met 20%, komen er geen zuren en andere stoffen meer vrij, die het rookkanaal kunnen verontreinigen. Ook profiteert u van een langere brandduur en zullen de houtblokken volledig opbranden.

Ons brandhout komt uit verantwoord en duurzaam bosbeheer, dat wil zeggen hout met een FSC- en PEFC keurmerk. Hier zijn wij heel scherp op. En het wordt ook nog eens op een duurzame manier geproduceerd. De droogkamers worden gestookt op biomassa en dat is een milieuvriendelijke brandstof. Ook is het stookhout nog verantwoord in de zin van het machinale productieproces. Als u zelf gaat hakken, zagen en kloven, is er alleen maar meer risico op ongelukken. Online haardhout kopen is een stuk veiliger!

Droogproces 

Maar hoe gaat het droogproces nu precies in zijn werk? Alvorens het hout de oven in gaat, worden de gekapte stammen bij ons in de fabriek machinaal gezaagd en gekloofd. Vervolgens worden de gekloofde blokken op een pallet gelegd, totdat de pallet goed gevuld is. Daarna gaan de pallets de droogkamers in. Na ongeveer vijf tot acht dagen is het haardhout voldoende gedroogd. Het verschilt per houtsoort wanneer deze klaar is. Om deze reden gebeurt het droogproces hoofdzakelijk per houtsoort.

Onze droogovens worden gestookt met biomassa die overblijft uit de zagerijen. In de droogkamers heerst een continue temperatuur van zo’n 70+ graden Celsius. De enorme hoeveelheid water dat uit het brandhout komt tijdens het drogen wordt via grote ventilatoren, die weer draaien op 100% groene energie, naar buiten toe afgevoerd. Door de luchtcirculatie en de continue afvoer van waterdamp wordt het hout zeer snel droog tot in de kern van het hout.

Testen en uitdampen

Tot slot wordt het haardhout nog getest. Het is belangrijk dat het vochtigheidspercentage onder de 20 procent is gezakt. De controles vinden plaats op diverse pallets en op verschillende plaatsen. Ook worden er metingen gedaan in de kern van de houtblokken. Zo weten we zeker dat het hart van de houtblokken optimaal gedroogd is. Tijdens het drogen krimpt het hout. Daarom wordt er als laatste ook gelet opdat iedere pallet nog wel goed vol zit. Na de testfase laten we het haardhout nog twee volle dagen uitademen. Zo wordt met de verbranding het maximale rendement behaald. En daarna is het hout klaar om besteld te mogen worden.

Meerdere mogelijkheden

Gedroogd haardhout, koopt u bij 123hout.nl! Doordat wij het hout al voor u zagen, kloven en drogen is het direct klaar voor het stoken. De pallets met hout worden geleverd in de formaten 1m³ en 2m³. Deze bezorgen we gratis bij u aan huis en indien mogelijk ook op de gewenste plaats. Naast levering op een pallet, is het ook mogelijk om uw bestelling te ontvangen in een Big Bag of in netzakken. Heeft u ook aanmaakhoutjes nodig? Wanneer u een pallet ovengedroogd haardhout koopt, kunt u er ook één of meerdere zakken met aanmaakhoutjes bij bestellen.

Magento Flexible Products Widget by EMThemes Magento Themes & Magento Templates