>
  • Pallets worden gratis thuisbezorgd

  • Voor 16:00 besteld is volgende werkdag in huis

  • Direct stoken na het leveren

  • Afhalen mogelijk bij onze vestiging

Klantenservice
Bereikbaar van 8.30 - 21.00

Openhaardhout

Met kwalitatief openhaardhout geniet u optimaal van uw kachel of openhaard! Om te voorkomen dat u niet te veel geld kwijt bent, bieden we goedkoop openhaardhout aan, wat niet ten koste gaat van de kwaliteit. Het hout is volledig gedroogd, wat goed is voor een schone en veilige verbranding zonder te veel rook. Dit maakt de winteravonden nóg knusser en zomeravonden nóg sfeervoller. Ontdek de verschillende opties en kies het hout dat op uw voorkeur aansluit.

HET BELANG VAN GOED GEDROOGD OPENHAARDHOUT

Als u wel eens openhaardhout gestookt heeft, dan weet u hoe belangrijk het is dat het haardhout dat u gebruikt goed droog is. Dit kan namelijk de kwaliteit en efficiëntie van de verbranding beïnvloeden en verbeteren. Vochtig openhaardhout kan leiden tot een onvolledige verbranding, meer rookvorming, meer roetophoping in de schoorsteen en minder warmteafgifte. Daarom hebben we bij 123hout uitsluitend ovengedroogd openhaardhout. Het drogen van openhaardhout kan behoorlijk veel tijd kosten en daarom regelen we dit graag voor u. Zo heeft u altijd een voorraad met ovengedroogd openhaardhout klaarliggen voor gebruik.

HOE KAN IK ZIEN OF MIJN OPENHAARDHOUT DROOG GENOEG IS OM TE GEBRUIKEN?

U kunt aan de kleur zien of het haardhout droog genoeg is. Goed gedroogd haardhout heeft namelijk een lichtere kleur dan vochtig hout en vochtig haardhout voelt wat zwaarder aan. Op het eerste oog kunt u dit misschien niet altijd goed zien, daarom is het vochtgehalte meten de beste manier om te achterhalen of het hout droog genoeg is. Een houtvochtmeter toont aan hoeveel procent het vochtgehalte van hout is, om goed te kunnen stoken mag dit maximaal 20 procent zijn. Wanneer haardhout nog te vochtig is, moet het soms nog wel maandenlang drogen voor het juiste vochtgehalte. Om u deze moeite en tijd te besparen, kunt u bij ons droog openhaardhout bestellen, zo kunt u direct beginnen met stoken.

WAAROM STOKEN MET DROOG OPENHAARDHOUT?

Stoken met droog openhaardhout is een stuk efficiënter dan met vochtig hout, omdat het minder energie nodig heeft om het vocht in het haardhout te verdampen. Dit betekent dat er minder rook en as geproduceerd wordt en dat er meer warmte ontstaat. Naast dat, kan vochtig hout leiden tot roetvorming in de schoorsteen, wat een schoorsteenbrand zou kunnen veroorzaken. Bovendien is het stoken met gedroogd haardhout milieuvriendelijk, omdat er minder rook geproduceerd wordt en de lucht dus minder vervuild raakt.

HOE KUN JE OPENHAARDHOUT HET BESTE BEWAREN?

Een van de belangrijkste voorwaarden voor het bewaren van openhaardhout, is dat u het in een droge omgeving neerlegt. Bewaar uw openhaardhout dus in een goed geventileerde houtopslagplaats of onder een dak. Daarnaast is het aan te raden om uw openhaardhout van de grond af te bewaren, zodat het niet vochtig kan worden door bijvoorbeeld regenwater. Veel mensen dekken hun hout af met plastic, dit raden we af omdat dit de luchtstroom beperkt en het vocht hierdoor vastgehouden wordt. Als u verschillende hout soorten heeft, is het verstandig om deze apart van elkaar te bewaren. De ene houtsoort kan namelijk meer tijd nodig hebben om te drogen dan de ander.

WAT IS HET BESTE OPENHAARDHOUT?

Het beste openhaardhout hangt af van uw persoonlijke voorkeur en doel van het gebruik. Over het algemeen geldt dat hardhoutsoorten zoals eiken, beuken en essen goed branden en een hoog rendement hebben. Ideaal wanneer u een grote kachel heeft, omdat er van de meeste harde houtsoorten drie blokken nodig zijn om een vuur te maken. Zachte houtsoorten zoals berken en elzen zijn eenvoudig te ontbranden en maken snel een prettig vuur. Dit maakt ze perfect voor kleine kachels en openhaarden. U kunt ook een mix van verschillende soorten hout bestellen, zodat u de keuze heeft uit hard- en zacht hout. Wilt u goed openhaardhout kopen dat u direct in gebruik kunt nemen? Bij 123hout kunt u openhaardhout kopen via onze website, zorgen we dat het bij u afgeleverd wordt en kunt u direct beginnen met stoken!

BRANDEIGENSCHAPPEN VAN VERSCHILLENDE SOORTEN OPENHAARDHOUT

In onze webshop zijn verschillende soorten openhaardhout beschikbaar met elk unieke eigenschappen. Als u niet zo goed weet welke openhaardhout soorten u het beste kunt gebruiken voor uw kachel of openhaard, dan helpen we u hier graag mee. We lichten daarom de meest voorkomende houtsoorten uit, zodat u eenvoudiger een keuze kunt maken:

1. Berkenhout

Berken openhaardhout is een van de meest populaire soorten stookhout, vanwege de aantrekkelijke witte schors en de fijne textuur. Berkenhout valt onder de categorie zacht hout, dit betekent dat het eenvoudig is om te stoken en ideaal is voor kleinere kachels en openhaarden. Vanwege de snelle verbranding is het wel belangrijk om uw vuur goed in de gaten te houden en regelmatig een nieuw blok berkenhout in uw open haard te doen.

2. Elzenhout

Deze soort hout is erg populair voor het gebruik in open haarden en houtkachels. Ook dit is een zachte houtsoort met een snelle verbranding. Dit maakt het ideaal wanneer u snel en gemakkelijk een vuur wilt maken. Elzenhout is daarom vooral geschikt voor kleinere kachels en openhaarden. U heeft maar één à twee blokken nodig om het hout te ontbranden en een warm vuur te creëren

3. Essenhout

In tegendeel tot berken- en elzenhout, is essenhout juist een harde houtsoort. Dit betekent dat het een trage en duurzame verbranding heeft, waardoor u lang van uw vuur kunt genieten. Bovendien heeft essenhout een prachtig, gelijkmatig vlammenspel en brandt het rustig waardoor het veel warmte afgeeft. Deze soort hout kunt u het beste voor (middel)grote kachels en openhaarden gebruiken, omdat u minimaal drie blokken nodig heeft om het vuur op gang te krijgen.

4. Beukenhout

Door de langzame verbranding en de vele warmte die het afgeeft, profiteert u met beukenhout van een hoog rendement. Dit openhaardhout knettert niet en zorgt voor een sfeervol en rustig vlammenspel. Hard openhaardhout zoals beukenhout is geschikt voor een (middel)grote kachel of openhaard, omdat er minimaal drie blokken nodig zijn voor een mooi vuur.

5. Eikenhout

Ook eikenhout voor de openhaard is een erg populaire keuze, vanwege de lange brandduur en de hoge warmteproductie. Het is een van de harde houtsoorten met een duurzame verbranding, wat weer zorgt voor een hoog rendement. Gemiddeld brandt een blok eikenhout namelijk wel anderhalf uur. Hierdoor hoeft u niet vaak blokken toe te voegen, waardoor u minder hout verbruikt. Deze houtsoort is geschikt voor grote kachels en haarden, omdat er minimaal vier blokken nodig zijn om te kunnen stoken.

Hoe lang moet openhaardhout drogen?

Als u het haardhout natuurlijk laat drogen is de duur hiervan afhankelijk van meerdere factoren. Zo is het belangrijk om het in een goed geventileerde ruimte neer te leggen. Daarnaast is het van belang om rekening te houden met het klimaat en de weersomstandigheden. Ovengedroogd haardhout hoeft daarentegen een stuk minder lang te drogen tot het geschikt is om te stoken.

Openhaardhout kopen?

Op zoek naar openhaardhout? Bij het kopen van openhaardhout is het belangrijk om de juiste keuze te maken. Houd rekening met uw behoeften en welk type kachel of open haard u heeft. Door het diverse aanbod in houtsoorten, is er altijd het juiste type hout te vinden. Of u nu op zoek bent naar hout dat snel ontbrandt voor een gezellige avond of naar hout dat lang brandt voor een warme en sfeervolle nacht, u wordt voorzien in uw wensen met het beste kwaliteit hout.

Contact form