>
  • Pallets worden gratis thuisbezorgd

  • Voor 16:00 besteld is volgende werkdag in huis

  • Direct stoken na het leveren

  • Afhalen mogelijk bij onze vestiging

Klantenservice
Bereikbaar van 8.30 - 21.00

Wij zijn gesloten op 2e pinksterdag, dinsdag 21 mei staan wij weer voor u klaar.

Harde houtsoorten en haardhout

Wanneer u haardhout kiest, is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen zachte en harde houtsoorten. De eigenschappen hiervan lopen namelijk zeer uiteen en hebben een behoorlijke invloed op de manier waarop u stookt en hoe het brandt. Welke soorten zijn er voor haarden en kachels, wanneer gebruikt u ze als haardhout en wat zijn de voordelen? Wij helpen u om een keuze te maken die overeenkomt met uw persoonlijke wensen en eisen. Daarom leest u op deze pagina alles over harde houtsoorten en hun specifieke eigenschappen!

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN ZACHTHOUT EN HARDHOUT?

Zachthout en hardhout komen allebei van bomen, maar zijn toch totaal verschillend. Het verschil zit niet alleen in de hardheid van het hout, maar ook in de herkomst van de houtsoorten. Hardhout is afkomstig van bedektzadige bomen. Dit betekent dat de zaadjes worden bedekt door een vrucht. Zoals bij beuken-, essen- en eikenbomen. Zachthout is afkomstig van bomen die naaktzadig zijn. Dit betekent dat de zaadjes die op de grond zijn gevallen, niet beschermd worden door een vrucht. Houtblokken afkomstig van elzen en berken zijn hier uitstekende voorbeelden van. Ze branden snel en zijn heel gemakkelijk in gebruik, wat zeker de beginnende stoker goed uit zal komen.

HARDE HOUTSOORTEN

VOORDELEN HARDE HOUTSOORTEN

Nu u iets meer weet over de afkomst is het verstandig om ook naar de voordelen van harde houtsoorten te kijken. Dankzij de compactere structuur brandt hardhout veel langer dan zachthout. Daardoor zal de warmte alle hoeken van de ruimte waar de kachel staat ook veel beter bereiken. Bovendien is de brandduur een stuk hoger. Deze ligt bij hardhout op tussen de 1,5 en 2 uur. Met zachthout blokken doet u gemiddeld een half uur korter.

✓ Hardhout brandt langer dan zachthout                    ✓ Hardhout is duurzamer dan zachthout

WAARVOOR IS HARDHOUT GESCHIKT?

Wanneer u beschikt over een grote houtkachel of haard, is haardhout zeer geschikt. Zoals gezegd zijn blokken van dit type uitermate geschikt om grote ruimtes te verwarmen. Heeft ook het vlammenspel een grote prioriteit voor u? Ook dan is hardhout een aanrader. Zeker met beuken- en essenhout tovert u mooie en heldere vlammen tevoorschijn. Voor gezellig gloeiende kooltjes en een rustig vuur heeft u eikenhout nodig. Koop het voorgedroogd en direct klaar voor gebruik bij 123hout.nl!

WELK HARDHOUT STOKEN?

Dat hangt er deels vanaf hoeveel geduld u heeft. Eikenhout is gemakkelijk verkrijgbaar maar het duurt even om het vuur op gang te krijgen. Daarna brandt het wel heel lang en kunt u nog urenlang genieten van de warmte en het vlammenspel in uw kachel of haard. Essenhout is uniek vanwege de bijzondere geur die eraf komt. Wilt u een grote en regelmatige vlam? Dan is beuken een harde houtsoort die perfect is om te stoken. Beukenhout brandt traag en lang.

HARD HAARDHOUT KOPEN

Wanneer u hard haardhout gaat kopen, moet u absoluut bij 123hout.nl zijn. Uiteraard staan wij garant voor de hoge kwaliteit hout die wij leveren. Dat wordt ook door onze klanten zeer op prijs gesteld, aangezien zij ons beoordelen met een prachtige 8.6 als gemiddelde! Wij leveren ons ovengedroogde hout door heel Nederland. Bestelt u op een werkdag vóór 14:00 uur? Dan wordt het de volgende werkdag al geleverd! Verder hebben wij het Webshop Keurmerk, zodat u verzekerd bent van een goede en betrouwbare service wanneer u bij ons hard haardhout gaat kopen.

FAQ

Wat is een harde houtsoort?

Een harde houtsoort is afkomstig van een boom die letterlijk vruchten afwerpt. De bekendste hiervan zijn beuken-, essen- en eikenbomen. Hardhout kenmerkt zich door een compacte structuur, waardoor het veel langer brandt dan zachthout. Het is met name geschikt voor grote kachels en haarden.

Wat voor soort haardhout?

Er bestaan grofweg twee soorten: hardhout en zachthout. Hardhout brandt langer dankzij de compacte structuur en is uitermate geschikt voor grote kachels en haarden. Zachthout ontbrandt snel en is gemakkelijk in gebruik.

Welk hout spat niet?

In principe geen enkele soort, maar dan moet die wel uitvoerig gedroogd zijn. Het liefste in een oven. Dit proces maakt houtblokken erg geschikt voor in de houtkachel. Ze geven veel warmte af en hebben een schone ontbranding.

Welk haardhout ruikt het lekkerst?

Zowel essen- als beukenhout staan bekend om hun unieke geuren. Om het in de woonkamer extra aangenaam te maken, is het aroma van haardhout vaak een extra criterium. Daarentegen kunt u populierenhout beter niet gebruiken wegens de nare stank die het verspreidt. Ook esdoornhout is geen aanrader wegens de prikkelende en scherpe geur ervan. Naaldhout bevat dan weer harsen die uw rookkanaal en/of schoorsteen zwaar kunnen vervuilen.

Waarom hard haardhout kopen bij 123hout.nl?

Dankzij onze expertise maakt u altijd de juiste keuze. Wij hebben alle populaire en praktische houtsoorten in ons brede assortiment opgenomen. Bovendien kunnen wij u met onze uitgebreide kennis en ervaring helpen om de juiste keuze te maken. Het maakt ons ook nog eens niet uit waar u woont, want wij leveren ons ovengedroogde én schone haardhout door heel Nederland. Op werkdagen vóór 14.00 uur bestellen betekent dat u uw houtblokken de volgende werkdag al in huis hebt!

Contact form