Het drogen van openhaardhout

Hoe lang openhaardhout moet drogen, verschilt per houtsoort. Zeker als u zelf vers hout wilt laten drogen, kan er tot wel drie jaar overheen gaat voordat het hout het ideale vochtpercentage heeft bereikt. Het ovengedroogde openhaardhout van 123hout.nl heeft een gemiddeld vochtpercentage van 15%. De droogtegraad van hout wordt dus aangeven in percentages. Openhaardhout met een percentage tot 20% is direct klaar om mee te stoken.


Bij ons op het bedrijf wordt het haardhout gedroogd in speciale droogkamers, waar een perfect klimaat gecreëerd wordt om het hout met vijf tot acht dagen ovendroog te krijgen. Om goed te kunnen stoken is in ieder geval ovengedroogd openhaardhout nodig. Maar hout wat ovengedroogd is, heeft nog meer positieve eigenschappen, zoals:


  • schone verbranding en minimale aanslag in het rookkanaal
  • milieuvriendelijk en beter voor de gezondheid
  • besparing van tijd en ruimte
  • ongedierte en schimmels sterven al in de droogkamer
  • ovengedroogd hout behoudt zijn mooie kleur, en geeft een heerlijke geur af

Welk soort hout is geschikt voor de open haard?

Heel veel soorten loofhout zijn geschikt als openhaardhout. Veel houtsoorten geven veel warmte af, en branden ook nog eens zeer lang en gelijkmatig. Spetteren en knetteren doen de meeste loofhoutsoorten ook niet, wat loofhout toch wel hét beste openhaardhout maakt.

Wist u bijvoorbeeld dat hout van fruitbomen ook goed brandhout is? Bij verbranding komt er tevens een heerlijke geur vrij. Verder zijn haagbeuk, beukenhout en berkenhout goed voor verbranding in de open haard. Naaldbomenhout kunt u beter niet als haardhout gebruiken, vanwege de grote hoeveelheid hars wat in het hout zit. Dit geeft vonken, maar hars vervuilt ook het rookkanaal. Wel is hout van naaldbomen geschikt als aanmaakhout.

Wilt u advies over welk openhaardhout u het beste kunt gebruiken voor uw haard? Neemt u dan contact met ons op via het contactformulier of bel naar 0561-712007. Met onze passie voor hout kunnen wij u precies vertellen welk openhaardhout u het beste kan gebruiken.

Een groeiende vraag naar openhaardhout

Steeds meer mensen kiezen voor een openhaard of houtkachel. Deze sfeermakers worden steeds populairder vanwege stijgende gasprijzen en de toegenomen behoefte naar het creëren van sfeer en gezelligheid in huis. Daarmee groeit ook de vraag naar openhaardhout. Om aan die blijvende groeiende vraag te kunnen voldoen is het noodzakelijk geworden om openhaardhout in droogovens te drogen. Droogovens verkorten aanzienlijk de droogtijd van vers hout.

Openhaard of houtkachel?

Heeft u al zo’n sfeervolle warmtebron? Of staat u op het punt om een keuze te maken tussen de open haard en de houtkachel? Graag delen wij wat voordelen en nadelen met u, zodat de keuze wellicht wat eenvoudiger wordt. Een open haard geeft erg veel gezelligheid en is een geschikte sfeermaker, wanneer u van het knisperende en knetterende geluid van vuur houdt. U heeft namelijk directer contact met het vuur. Ook als u hoofdzakelijk op koude winterdagen wat extra warmte in huis wilt brengen, en dus geen grote stoker bent, is een open haard ideaal.

Bij een open haard komt 10 tot 20% van de warmte de kamer in en verdwijnt 80% van de warmte door de schoorsteen naar buiten. Qua verbranding is een open haard niet heel efficiënt. Om de behaaglijke warmte te blijven voelen is er dan ook veel openhaardhout nodig. Maar al met al is de beleving van een open haard wat intenser dan van de houtkachel. Het rendement van een houtkachel is veel tot vijf keer hoger dan die van een open haard. Dit komt omdat het vuur in een afgesloten ruimte brandt. Echter is de aanschaf van een houtkachel wel weer een flinke investering, aangezien u daar bij ook veel geld kwijt bent aan een goed rookkanaal.

Met een houtkachel bent u wel milieuvriendelijker bezig, aangezien u minder openhaardhout nodig heeft en ook op een veel hogere temperatuur stookt. Een hogere temperatuur betekent namelijk minder rook en daardoor een minder schadelijke uitstoot. Waar u ook voor kiest, het openhaardhout van 123hout.nl is van hoge kwaliteit, scherp geprijsd en gebruiksklaar voor uw openhaard of houtkachel. Onze houtkeuze adviestool helpt u op weg bij de keuze voor het juiste soort hout.

Magento Flexible Products Widget by EMThemes Magento Themes & Magento Templates