Optimaliseer uw verbranding en verhoog uw rendement

Wat zijn de gevolgen van een te hoge of te lage verbrandingstemperatuur? 

 

Het is belangrijk om uw kachel op de juiste temperatuur te stoken, zodat u het rendement van uw kachel en hout optimaliseert en voorkomt dat u de negatieve gevolgen ondervind van te koud of te heet stoken. 

Wanneer de kachel een te lage temperatuur heeft tijdens het stoken heeft u een grote kans op teerafzetting (creosoot) in de schoorsteen. Dit zorgt op termijn voor een verhoogde kans op schoorsteenbrand. Doordat er bij een te lage temperatuur geen volledige verbranding plaatsvind komen er ook meer schadelijke stoffen vrij tijdens het stoken. Iets wat zowel voor uzelf als voor de buren natuurlijk niet prettig is. U zult ook merken dat bij te koud stoken de kachelruitjes sneller zwart zullen worden.

 

 Is het dan een goed idee om de kachel dan maar zo heet mogelijk te stoken? Zodat we bovenstaande nadelen niet ondervinden? 

Ook bij een te hoge temperatuur kunnen er enkele nadelige gevolgen ontstaan. Zo bestaat de kans op oververhitting en daardoor uiteindelijk schade aan uw kachel. Ook zorgt een te hoge temperatuur voor een hoger verbruik van uw kachel waardoor u meer hout verstookt dan nodig zou zijn. 

Voor zowel een optimaal rendement en om vervelende gevolgen van het stoken te voorkomen is het dus van belang om op de juiste temperatuur te stoken.

 

Hoe kan ik zien of ik op de juiste temperatuur stook?

 

Indicatoren van een te lage temperatuur kunnen zijn:

  • zwarte aanslag in de kachel en op de kachelruitjes
  • donker gekleurde rook uit de schoorsteen
  • de kleur van de vlammen
  • rook in de kachel
Een meer exacte methode om te meten of de temperatuur van de rookgassen te meten is met een kachelpijpthermometer, deze geeft de temperatuur aan van de kachelpijp en laat de optimale temperatuurzone zien. Zo kunt u ook gelijk zien of u niet te heet stookt.

 

Hoe kan ik de temperatuur beinvloeden?

 

  • hoeveelheid hout
  • houtsoort
  • zuurstof toevoer
  • droog hout

 

Magento Flexible Products Widget by EMThemes Magento Themes & Magento Templates