Een derde van de woningbranden komt door een vuile schoorsteen, dat meldt omroep Gelderland die recentelijk een onderzoek startte in de regio Noord- en Oost Gelderland. Op jaarbasis zijn er in ons land zo’n tweeduizend schoorsteenbranden. Vaak is de oorzaak een vervuild of verstopt schoorsteenkanaal.

 

Stook met schoon en droog openhaardhout

Openhaardhout dat vochtig is, kun je beter niet mee stoken. Bij de verbranding van vochtig openhaardhout gaat een groot deel van de energie verloren aan het verdampen van het vocht. Ook wordt daardoor de temperatuur in de kachel of openhaard niet hoog genoeg. Met als gevolg dat er geen volledige verbranding plaatsvindt. Er ontstaan teer- en roetresten die in de binnenkant je schoorsteenkanaal achterblijven. Dat geldt ook voor het stoken van papier, geverfd en geïmpregneerd hout en samengesteld hout zoals triplex en spaanplaat.

Minimaal één keer per jaar

Vaak is het advies om minstens één keer per jaar de schoorsteen schoon te maken. Ben je een fanatieke stoker? Check je houtkachel of open haard dan met regelmaat. Een valkuil is vaak als mensen weinig stoken.

De aanname dat de schoorsteen dan ‘niet zo vies is’, kan tot gevaarlijke situaties leiden. Er kan vuil in de schoorsteen terecht komen van bovenaf, takken en bladeren kunnen zich in de schoorsteen ophopen en in het ongelukkigste geval heeft een vogel zijn toevlucht gezocht om een warm nestje te bouwen.

Tips van de brandweer:

  • Gebruik schoon- en droog openhaardhout

  • Zorg ervoor dat de schoorsteens minstens één keer per jaar wordt geveegd.  

  • Tref voorzorgsmaatregelen: zorg voor een emmer zand naar de houtkachel of open haard