Van openhaard-wand tot de old-skool houtkachel: je ziet ze overal weer als paddestoelen uit de grond schieten. In zo'n 5 jaar tijd zijn er 100.000 vrijstaande houtkachels bijgekomen. In Nederland zijn er op dit moment 530 000 huishoudens met een vrijstaande houtkachel, 370 000 open haarden en 135 000 inzethaarden, volgens de cijfers van het CBS. Ook bij de bouw van veel nieuwe woningen maakt de openhaard weer als vanouds prominent onderdeel uit van het interieur. En dat hoeft lang al niet meer met een grote, logge schoorsteenpijp gepaard te gaan.

Vrijstaande haarden

Langzamerhand wijken we af van de retestrakke interieurtrend. Het mag allemaal wel weer wat losser. Maar wel met behoud van ruimte. We zijn gewend om een open haard (ook om praktische redenen) tegen de wand te plaatsen. Maar waarom niet als middelpunt van de kamer?

 

 

Hanghaarden

Als je voor een écht ruimtelijk effect wilt gaan, is misschien de hanghaard wel meer jouw ding. De naam zegt het al: de haard heeft geen voetstuk, is minimalistisch en geeft een optimaal gevoel van ruimte.

Deze trendy hanghaard is ontworpen door het Deense duo Harrit en Sørensen . De Scan 66 open haard kenmerkt zich door de innovatieve ovale lijnen, een gietijzeren binnendeur en een grote ruit die zorgt voor een groot vuurbeeld. De 66 serie van Scan is een geheel nieuwe lijn houtkachels. Er zijn vier verschillende uitvoeringen van deze opzienbarende haard. Neem bijvoorbeeld deze kachel waarbij je haardhout ook stijlvol naast de open haard kunt opslaan:

vanouds: open haard met schoorsteenmantel

Het hoeft niet allemaal zo ruimtelijk. Met een goede opknapbeurt kun je je oude traditionele open haard die je in veel oude (stads)woningen vindt, een geheel nieuwe look geven! Ook de open haard met schouw, mag er nog steeds wezen.

 

 

Wil je toch enigszins af van de oude look? Laat dan een nieuwe houtkachel inbouwen in je oude schouw. Je kunt de binnenzijde van de bestaande schouw laten weghakken en deze vervolgens laten dichtmetselen met verloop naar het rookkanaal. Hier zie je hoe een houtkachel in een bestaande schouw geplaatst kan worden. Stijlvol, maar met behoud van de de oude look-and-feel.Inzethaard

Wil je liever niet dat de oude schouw in het zicht is? Dan kun je er voor kiezen om een inzethaard te nemen. Ook deze maakt gebruik van de bestaande open haard maar krijgt tijdens de renovatie een compleet nieuwe, strakke look. De boezem wordt gladgestuckt waardoor je een strak uiterlijk krijgt.Vrijstaande open haard, een hanghaard of een klassieke vorm met schoorsteenmantel? In dit blog hebben we je laten zien welke types er mogelijk zijn. Uiteraard zijn er nog veel meer modellen open haarden verkrijgbaar. Wil je weten welk type haardhout het meest geschikt is om in jouw open haard of houtkachel te verbranden? Wij adviseren je graag!