Sinds donderdag 7 december valt er dagelijks sneeuw in ons land. Door een steenkoude lucht op grotere hoogte kenmerkten de eerste winterse buien zich door hagel en onweer. Afgelopen zondag trok er een lagedrukgebied over ons land naar het oosten. Deze liet in een groot deel van ons land een dik sneeuwtapijt achter. Op enkele plekken lag er een sneeuwdek van 20 centimeter.

Maandag was het opnieuw raak en trok er een lagedrukgebied vanaf Frankrijk over België en Limburg naar het noordoosten. Een groot deel van Nederland was bedolven onder een sneeuwdek van meer dan 10 centimeter en op de Veluwe lag uiteindelijk een hoeveelheid van meer dan 20 centimeter.

     

Gevolg door zachte winters

Vooral de winter van 2014 was ontzettend zacht en brak het record van minste aantal vorstdagen ooit. De winter van 2014 is overigens niet de warmste winter ooit. Dat was de winter van 2007 met een gemiddelde temperatuur van 6,7 graden. Voor de gasindustrie betekende deze warme winters van de afgelopen jaren vooral een lagere omzet dan normaal. Dit was ook fraai te zien aan de Nederlandse aardgasproductie per maand:

Afbeeldingsresultaat voor
        aardgas verbruik jaren nederland

Meer kou, meer haardhout verbruik

Ook de haardhout leveranciers hebben jaren achter de rug met minder omzet. Logischerwijs zorgt koud winterweer voor een grotere afname van haardhout. Normaal neemt de verkoop van haardhout in februari af maar tijdens de zeer koude maart maand van 2013 bleef de verkoop op een relatief hoog niveau.

Wat brengt winter 2017 ons?

De vraag is nu of we een koudere winter krijgen dan de afgelopen 4 winters. Het begin is wat dat betreft veelbelovend maar dat zegt nog niets over het verdere verloop. Er worden al honderden jaren pogingen gedaan om het winterweer vooraf te kunnen voorspellen maar tot nu toe is de slagingskans niet groter dan het gooien van een dobbelsteen. Helaas.

Sinds enkele jaren waagt Drs Judah Cohen van Atmospheric and Environmental Research (AER) een wetenschappelijke poging. Onder andere naar aanleiding van de toename van het sneeuwdek in een gedeelte van Azië in oktober en nog vele andere factoren. Cohen gaat wel uit van een koudere winter dan de afgelopen 4 jaar maar gelooft niet dat het een echt koude winter wordt.