‘Weinig mensen kennen het nog maar meestal zijn ze direct onder de indruk. Het verrast’, zegt Matthis enthousiast. Ruim een jaar is hij nu distributeur van het product. En de vraag blijkt groot: ‘Het promo filmpje wat we deze zomer hebben gelanceerd, is nu al zo’n 2,5 miljoen keer bekeken’.  

Zo werkt de Kindling Cracker

Zet een blok haardhout in de kolom, tik erop met de hamer en zonder veel moeite splijt het hout in de wenselijke dikte aanmaakhout. Je zou het niet zeggen, maar deze vernuftige houtklover is bedacht door een 13 jarig meisje uit Nieuw Zeeland die een wetenschapsproject moest doen voor school. Nu is ze 17 jaar oud en inmiddels wordt de Kindling Cracker wereldwijd verkocht.  


‘Het design is echt gaaf’

De Kindling Cracker is gemaakt uit één stuk gietijzer en heeft een stoere uitstraling. Ook de nieuwe grotere variant (Kindling Cracker King) is gemaakt door een bijzondere ontwerper. De look and feel is bedacht door Weta Workshop. Bekend door hun geweldige filmontwerpen, kostuums en props voor films als Lord of the Rings, The Hobbit, Avatar en meer. ‘Het is echt een gaaf ding’, aldus Matthis.
 
Matthis was direct fan van het product toen hij ermee in aanraking kwam: ‘Persoonlijk vind ik het fijn om buiten actief te zijn, je eigen aanmaakhout maken is gewoon echt leuk om te doen’, vertelt hij. ‘Vroeger was ik brandweerman, dan ben je ook zijdelings altijd bezig met vuur en hout. Want ja; waar hout is, is vuur. Zodoende’.
 
Festivals 
Met regelmaat staat Matthis op festivals en werkt daarin nauw samen met 123hout: ‘In oktober stonden we op Störrig Festival. 123hout levert het hout aan en ik ben aanwezig en demonstreer de Kindling Cracker’. Binnenkort staan er weer een tweetal festivals op de planning, onder andere tijdens Kerst bij de Kromhouthal in Amsterdam. ‘De samenwerking met 123hout is zeer succesvol, de band is heel goed en het vertrouwen is groot’.


Waarom hebben mensen het nodig, je kunt toch gewoon aanmaakhoutjes kopen?

‘Je hebt het niet nodig’, zegt Matthis lachend. ‘Als je je aanmaakhout zelf maakt, dan is dit gewoon de leukste, makkelijkste en vooral ook veiligste manier om het te doen’. Het is namelijk niet nodig om een scherpe bijl gevaarlijk dicht bij je handen neer te laten komen. Iedereen kan ermee overweg. Iedereen kan aanmaakhoutjes maken. ‘Het is zeer kindvriendelijk. En niet alleen dat, het is ook kinderlijk eenvoudig in gebruik. Dat is de reden waarom het zo’n hot item is op dit moment’, zegt Matthis. Het maakt de sfeer van het stoken helemaal compleet. ‘Sociale werkplaatsen, foodfestivals, scoutingclubs, het trekt jong en oud om eigen aanmaakhoutjes te maken’.
 
 
kindling cracker aanmaakhoutjes

Kennis van openhaardhout stoken

‘Vaak begint het met kennis van haardhout stoken’, legt Matthis uit. Het komt volgens hem vaak voor dat haardhout stoker klakkeloos wat in de open haard gooit, met als gevolg een aangekoekte schoorsteen. ‘Als ik het belang uitleg van goed stoken, met goed haardhout dan worden mensen vaak wakker geschud. Doordat de Kindling Cracker zo eenvoudig werkt, gaan mensen ook bewuster om met hoe ze stoken. Dan wordt er minder ‘rotzooi’ in de open haard gelegd om hem aan te maken’.
 
Kindling cracker
 
Velen kennen het product nog niet, maar ook de ‘oude rotten’ in het houtklovers-vak zien de nieuwe uitvinding wel zitten: ‘Vroeger werd er vaak gewerkt met een ‘iepje’, oftewel een klein bijltje om aanmaakhoutjes te maken. Ik heb al meerdere malen gehad dat de oude rotten uit het vak direct verkocht waren aan de Kindling Cracker, gewoon omdat het zo eenvoudig is’, legt Matthis uit. De Kindling Cracker is een geweldige accessoire voor elk kampvuur, pizza-oven of vuurpot. Makkelijk mee te nemen tijdens het kamperen of een verblijf in een blokhut, zodat je ook daar een vuurtje kunt stoken.
 
Wil je meer weten over de Kindling Cracker, neem dan contact met ons op.