Met kerst en oud & nieuw net achter de rug, vliegt zo’n voorraad brandhout er doorheen. Een sfeervol vuurtje hoort bij deze gezellige dagen maar dat kost ook wat. Door een uurtje te stoken, gaan er gemiddeld 4-5 blokken brandhout doorheen – afhankelijk van het soort hout. De voorraad kan snel slinken en dan is het weer tijd om een nieuwe pallet te bestellen. Maar hoe bewaart u al dat brandhout?

Haardhoutopslag

Voor 80 euro koopt u al een haardhout opslag bij de bouwmarkt. U bent dan vaak wel gebonden aan de standaardafmetingen. Afhankelijk van de hoeveelheid haardhout dat u stookt, kunt u het formaat bepalen. Naast formaat, speelt ook de vorm een rol. De standaard opslag is een grote wandkast met overkapping maar er bestaan ook tuin- of loungetafels waarin brandhout kan worden bewaard.

Welk formaat opslag past bij mij? 

Het is misschien even rekenen hoeveel haardhout u nodig heeft om een voorraad aan te leggen die voor u voldoende is. Om de haverklap haardhout bestellen wordt vervelend maar het moet er ook geen jarenlang blijven liggen. Ook het kiezen van een houtsoort hoort hierbij. Voor iedere type stoker, is er een type brandhout.haardhout opslag

Als hulpmiddel kunt u op onze website de houtkeuze tool gebruiken. Waar stookt u voor? Hoeveel blokken tegelijk? En wat vindt u belangrijk? Wellicht is uw kachel of openhaard de voornaamste warmtebron in huis en gebruikt u eigenlijk nauwelijks of nooit een centrale verwarming. Of stookt u alleen voor de gezelligheid? Uiteindelijk gaat het erom wat voor u belangrijk is: veel warmteafgifte, traag brandend haardhout of is het juist dat mooie vlammenspel om lekker bij weg te dromen?

In de schuur of in de tuin

Een goede opslag voor ovengedroogd haardhout kan zowel in de schuur als in de tuin worden geplaatst. Als het maar droog is. Onze voorkeur gaat uit naar in de tuin: doordat de wind er doorheen waait blijft het constant goed droog. En droog hout, stookt beter en is ook milieuvriendelijker. Het is van belang dat het vochtpercentage niet boven de 20% komt

Stapel Tips!

Hoe bewaakt u de kwaliteit van het hout als het lang in de opslag ligt? Er zijn drie belangrijke dingen waar u rekening mee moet houden:

  1. Niet op de grond.
    Zorg ervoor dat het hout 10 centimeter van de grond af ligt zodat het niet vochtig wordt door optrekkend vocht. Gebruik bijvoorbeeld een pallet of zorg dat de houtopslag op poten staat.

  2. Stapel met ruimte.
    Zorg dat er ruimte is tussen de blokken zodat de wind erdoor kan waaien. Stapel bij voorkeur het hout op dezelfde wijze zoals het op pallet wordt geleverd.

  3. Beschut tegen de regen.
    Een goed afdak houdt uw voorraad droog. Vocht is de vijand voor de kwaliteit van het hout.

stapel haardhout

De pallets die u bij ons kunt bestellen zijn strak gestapeld en bestaan uit blokken van gemiddeld 26 cm. Dat is ongeveer gelijk aan 3.5 m3 los gestort hout. Het haardhout is ovengedroogd en direct bruikbaar. U kunt zowel een hele pallet gestapeld haardhout als netzakken bij ons bestellen. Ontdekt u last-minute dat de voorraad bijna op is? Geen nood. Als u voor 16:00 uur een pallet besteld, wordt het de volgende dag geleverd. Wij laten u niet in de kou zitten!

Hulp nodig?

Legt u voor het eerst een voorraad haardhout aan of bent u misschien bezig met het herinrichten van de tuin? Wij denken graag met u mee! Neem gerust contact met ons op voor ideeën of tips.