Als er iemand veel openhaardhout gebruikt, ben ik dat. Veelvuldig kocht ik pallets om mijn houtkachel ’s avonds weer lekker te kunnen stoken. En het bleef mij verbazen: ook al kocht ik dezelfde pallet haardhout, iedere keer kreeg ik iets wat net weer even anders was. Vaak een wisselende levertijd en geen garanties op de droogtegraad. In het ergste geval ging ik het zelf maar ophalen en ter plekke testen. Haardhout bestellen voelde soms als een blok aan mijn been. En toen begon het te kriebelen: dat moet toch anders en makkelijker kunnen?

Vanuit mijn nieuwsgierigheid ben ik toen gestart. Toen ik enkel voor eigen haardhout 123houtgebruik haardhout kocht, kwamen bij mij vaak de volgende vragen boven: Wat maakt de prijsstelling? Hoe kan het dat het haardhout vaak verschillend is? En ook niet altijd gelijkmatig gekloofd? Na een grondige research naar alle mogelijke soorten haardhout en hun verschillen bestelde ik uiteindelijk één vrachtwagen met ovengedroogd openhaardhout. In de loods achter onze woning sloeg ik het haardhout op, de ruimte hier was echter erg beperkt voor zo’n volumineus product. Het duurde slechts een paar weken voor al het openhaardhout de deur uit was. In de maanden daarna deed ik niet anders dan laden, lossen, bezorgdiensten inschakelen en weer opnieuw inkopen. Totdat de loods toch echt te klein werd en een verhuizing naar een grotere locatie onvermijdelijk werd.

Veel openhaardhout: van ‘loodsje’ naar Loods

De vraag naar openhaardhout groeide. En mijn motivatie om te innoveren liep 123hout palletsdaaraan parallel: hoe kan het nou nog makkelijker, gebruiksvriendelijker en duurzamer maken? Ik was mij er vanaf dag één van bewust dat haardhout een kwaliteitsgevoelig product is. Een product welke een proces ondergaat wat vraagt om een kritische blik. Precisie en perfectionisme brachten mij vooruit: het werd al snel tijd om uit te breiden. Van de loods in Friesland nam ik afscheid. Hiervoor in de plaats kwam een grotere loods. Met nóg meer openhaardhout. Ook deze werd snel te klein. Voor de 1,5 jaar daarna zaten we in een groot magazijn in Sneek vervolgens 3 jaar in Hoogeveen en uiteindelijk in Zwolle. En met veel plezier, tot op de dag van vandaag. Vanuit hier kunnen we heel snel geheel Nederland en België voorzien van ons prachtige product.

Aan variatie geen gebrek: het seizoen bepaalt

De feestdagen betekent voor ons extra gas op de plank. Wat er daarna gebeurt; bepaalt het weer. In die eerste week van januari komen we allemaal in een soort vacuüm terecht. Iedereen komt even bij van de drukke feestdagen; men denkt niet direct aan de openhaardhout voorraad bijvullen behalve als het echt goed koud is buiten. Nadat iedereen weer met beide benen op de grond komt begint het normale dagelijkse werkleven weer. Dit jaar is het einde van de winter nog een beetje twijfelachtig, wordt het nog écht even koud of niet meer? Krijgen we nog sneeuw in deze maand? Of nog belangrijker, heb ik nog een nieuwe voorraad haardhout nodig? Het is nog even afwachten wat het doet voordat we wat gaan toewerken naar de zomerperiode.

Voorbereidingen voor de Zomer

In het winterseizoen is het voornamelijk druk met particuliere bestellingen. En zo in april wanneer het voorjaar echt aanbreekt staan wij in de startblokken om ons voor te bereiden op de zomerse evenementen, buitenfeesten, Beach party’s maar ook de grote festivals zoals Lowlands. Ook zien we een toename is het aantal nieuwe klanten die hun hippe foodtrucks met houtovens op ons haardhout stoken.

Vakantie voorbij, op naar het najaar

Midden in de zomer beginnen wij ons voor te bereiden op het komende stookseizoen met het aanleggen van een grote voorraad openhaardhout. In juli begint de wintertijd bij ons al te kriebelen terwijl de meeste onder ons hier nog niet aan hoeven te denken. Op dat moment is het overal nog rustig en als de zomervakantie voorbij is en de scholen weer van start gaan, begint voor velen de serieuze werkroutine weer. De dagen worden weer korter en kouder. Voor ons is dit het startsein onze handen uit de mouwen te gaan steken: er gaat weer volop openhaardhout worden ingeslagen. En wij... zijn daar helemaal klaar voor!

haardhout blokken 123hout

En nu, 7 jaar later

Onze simpele 123-formule blijkt goed in de smaak te vallen. Dat was precies mijn doel: ervoor zorgen dat men openhaardhout kan kopen zonder zorgen, voor een eerlijke prijs en met de beste gegarandeerde kwaliteit. Het moet gewoon simpel en snel. Doordat wij werken met meerdere tussendepots kunnen wij ervoor zorgen dat het openhaardhout indien u dat wenst de volgende werkdag bij u op de ‘stoep’ staat. Vanuit de passie voor ons product zijn wij uitgegroeid tot één van de grootste haardhout leverancier van de Benelux. En daar ben ik best een beetje trots op! Maar stilstaan is er voor ons niet bij, we gaan gedreven verder en hebben onlangs ons assortiment uitgebreid met houtpellets en een paar mooie accessoires.